Zobrazit články z rubriky:  Příběhy a zamyšleníCo se děje v DomověTříkrálové sbírkyPostní almužnyDny otevřených dveříMimořádné událostiNácvikové pobyty v Holanech Jiné článkyNapsali o násCo se děje v Chráněném bydleníCo se děje v podporovaném bydleníCo se děje v terapeutické dílně

Charita ČR obdržela Cenu evropského občana

Genenerální sekretář Charity ČR Jakub Líčka převzal Cenu evropského občana

Cenu evropského občana, kterou udílí Evropský parlament, získaly letos za Českou republiku organizace Charita ČR a mobilní hospic Strom života. Při slavnostním setkání v Evropském domě v Praze 18. září převzal ocenění generální sekretář Charity ČR Jakub Líčka.

Soutěž pro studenty: Člověk a jeho vztah k víře

Charita ČR vyhlašuje soutěž pro studenty středních škol, která je součástí projektu Žijeme spolu, mluvíme spolu – výukou k toleranci a kultuře dialogu.Tématem soutěže je Člověk a jeho vztah k víře či náboženství.

Čeští katolíci pomáhají lidem, které zasáhl hurikán Harvey

Foto: J. Daniel Escareño/CC BY-NC 2.0

Představitelé české katolické církve se rozhodli pomoci lidem v oblastech, které o víkendu zpustošil ničivý hurikán Harvey. Jako výraz solidarity poskytnou arcidiecézi Galveston-Houston celkem 23 tisíc USD, které jsou určené na podporu lidí zasažených touto přírodní katastrofou. Do pomoci se zapojila Česká biskupská konference (ČBK), Charita ČR, Arcibiskupství pražské, Arcidiecézní charita Olomouc, Arcidiecézní charita Praha, Charita Kyjov a Charita Otrokovice. Přidat se může každý zájemce.

Jak pomohla Evropská unie a Evropský sociální fond naší organizaci?

Změny, které přinesla novela cizineckého zákona

Ilustrační snímek Jindřicha Štreita z cyklu Jsme z jedné planety

V červenci 2017 prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o pobytu cizinců, proti které se ohradily nejen organizace pracující s migranty v České republice, ale také Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a někteří senátoři a poslanci. Přesto, že Senát novelu vetoval, poslanci novelu na konci června přehlasovali.

Domácí hospicová péče funguje spolehlivě už přes 20 let a není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Prezentace účastníků odborné konference Odstraňme dluhové pasti!

Odstraňme Dluhové pasti! Foto: Jakub Žák

Přinášíme prezentace jednotlivých účastníků mezinárodní odborné konference Odstraňme dluhové pasti!, která se konala 11.května 2017 v Evropském domě v Praze 1. Příspěvky jsou v češtině, resp. v angličtině.

Charita ČR představí na Velehradě web domácí hospicové péče

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě seznámí Charita ČR veřejnost s novými webovými stránkami, které představí principy domácí hospicové péče a její charitní střediska přehledně na jednom místě.

Charita se stala oficiálním partnerem Národní potravinové sbírky

Charita Česká republika, platforma Byznys pro společnost, Česká federace potravinových bank, NADĚJE a Armáda spásy ve čtvrtek 22. června podepsaly Memorandum o spolupráci v rámci příprav a realizace Národní potravinové sbírky 2017. Tímto aktem byly oficiálně zahájeny přípravy jejího letošního 5. ročníku, který se uskuteční 11. listopadu 2017.

Řekněme „ano mobilitě“ namísto „pevnosti Evropa“

Ilustrační foto.

Výzva Caritas Europa u příležitosti Světového dne uprchlíků
Světový den uprchlíků si připomínáme v úterý 20. června. Vedoucí představitelé států a ministři zahraničních věcí států Evropské unie se v těchto dnech sejdou na jednání Rady Evropy a Výboru pro zahraniční záležitosti, aby se opět shodli na tom, že je třeba zadržet migraci za hranicemi Evropy.  Tato politika připomínající úsloví „sejde z očí, sejde z mysli“ však přispívá k tomu, že dál umírají a trpí desítky tisíc lidí.