K průzkumu Charity o mladých a chudobě vznikl cyklus fotografií Tomáše Pospěcha

Co obvykle děláme. Snímek Tomáš Pospěch

Charita Česká republika se letos věnuje tématu Mladí a chudoba. Společně s Českou biskupskou konferencí a společností Median k němu připravila výzkum, který potvrdil předpoklad, že nejvíc záleží na tom, do jakých podmínek se narodíte. Jinými slovy, že chudoba je v Česku dědičná. K tématu vznikla i série fotografií Tomáše Pospěcha z nízkoprahového zařízení Fénix v Lipníku nad Bečvou. Tento typ sociálních služeb je totiž jedním z účinných nástrojů, kterým Charita v celé republice dětem a mladým lidem pomáhá.

Konference Dobrá praxe v sociálních službách zhodnotí profesní růst

Ilustrační foto Jakub Žák

Charita Česká republika, největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb, pořádá ve čtvrtek 7. června 2018 odbornou konferenci pro sociální pracovníky s názvem Dobrá praxe v sociálních službách. Konference se uskuteční v Paláci Charitas na Karlově náměstí v Praze 1 od 9:30 hodin.

Holkám a klukům z nízkoprahových klubů držíme palce, aby se dostali na vysněnou školu

Nízkoprahový klub. Ilustrační snímek Jakub Žák

V pátek 27. dubna přijdou do středních škol výsledky přijímacích zkoušek a nejpozději příští středu tak budou výsledky znát i ti, co chtějí na školách studovat. Držíme palce všem holkám a klukům, aby se dostali na tu, co chtějí. S přípravou pomáhali také v charitních nízkoprahových zařízeních po celé republice. Klubů je 69 a pravidelně je navštěvuje skoro devět a půl tisíce dětí a dospívajících.

Děravá síť poslední záchrany: změny Zákona o hmotné nouzi ubírají těm nejchudším

Změny systému pomoci v hmotné nouzi, prosazené v průběhu roku 2017, přinesly trpké ovoce. Podle zkušeností odborníků Charity Česká republika, pracujících dlouhodobě s lidmi v nouzi, způsobují nedávné novely zákona těm nejchudším zbytečné potíže a jejich složitou materiální a bytovou situaci ještě zhoršují

Sláva těm, kdo staví mosty mezi lidmi

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Dnes je Světový den sociální práce, který nám dává příležitost vyzdvihnout sociální práci jako plnohodnotnou profesi a upozornit na její celospolečenský význam. Apelujeme na to, aby byla práce všech zaměstnanců v sociálních službách řádně doceněna. Svátek vyhlašuje Mezinárodní federace sociálních pracovníků (IFSW) od roku 1983 a každoročně připadá na třetí úterý v měsíci březnu. Letošním tématem je stejně jako vloni "podpora komunit a udržitelnosti životního prostředí".

MDŽ: Charita má ženskou tvář a květinou ve svátek nezarmoutíš

Z azylového domu. Ilustrační snímek Jakub Žák

U příležitosti Mezinárodního dne žen, svátku úcty k ženám, připomínáme, že rovnosti žen a mužů ještě nebylo dosaženo. Ženy jsou rovněž z hlediska rizika více ohroženy chudobou více, než muži. Ženy však pracují také v Charitě. Co by jim k MDŽ udělalo radost? A co by popřály ženám, s nimiž se setkávají při vykonávání své profese? O tom více v anketě.

Chudoba je dědičná, mladým chybí vzdělání i vzory,

Martina Veverková, sociální analytička Charity ČR. Foto: Aleš Masner

říká Martina Veverková, sociální analytička z Charity Česká republika v rozhovoru na DVTV. V Česku je možné zadlužit děti bez vlastního přičinění a kumulují se jim problémy spojené se sociálním vyloučením, říká.

Charita pro lidi na ulici: nikdo nesmí umrznout!

Ilustrační snímek: Richard Bouda

Současný příliv mrazivého počasí vážně ohrožuje zdraví a životy lidi bez domova. Proto tito častěji než v jiných obdobích hledají útočiště v denních centrech a v azylových domech. Charita s tím počítá a zavedla opatření, aby nikdo nemusel přes noc zůstat na ulici. Stávající kapacity k přenocování Charita navýšila o „teplé židle“ a prodlužuje také provozní hodiny denních center. A lidi bez domova také vyhledává v terénu a nabízí odbornou pomoc v poradnách.

Farní charita Lovosice - hlasování cena SozialMarie

Máme na vás velikou prosbu - prosím registrujte se a podpořte náš projekt číslo - 7465. Podrobnosti v textu.

Caritas CARES report: Výzkum mezi odborníky zjistil, že chudoba je v Česku dědičná

Dluhy v Česku mají mají i děti. Ilustrační snímek Jakub Žák

Během odborné konference s podtitulkem Sociální situace v České republice pohledem Charity byla 13. února v Evropském domě v Praze představena zpráva Caritas CARES report 2017. Zpráva vznikla na základě šetření v síti Charity Česká republika a popisuje sociální situaci mladých lidí na našem území. Do projektu se zapojily charity ze 17 evropských zemí.